Orhan Duru - Toplumsal Eleştiri Getiren Bir Yazardı

Memduh Şevket Esendal, arada bir unuttuğumuz, arada bir önemini anımsadığımız bir yazar. Bu kez onu anmamıza Somut (Dergisi) aracılık ediyor. Eskiden Salim Şengil bu görevi üstlenirdi.

Memduh Şevket Esendal, Cumhuriyet döneminin, kentlerdeki toplumsal yaşamı yansıtmaya çalışan, belli bir ölçüde toplumsal eleştiri getiren ilk yazarından biriydi. Yakup Kadri, 1935-36 yıllarında "Ankara" adlı romanında eski kahramanların sonradan nasıl mal, mülk edinme kaygısına düştüklerini anlatırken, aynı yıllarda Memduh Şevket Esendal yayımladığı tek romanı "Ayaşlı ve Kiracıları" ile Cumhuriyet dönemi Türk toplumunun tüm kesitlerini ve onların sorunlarını utangaç bir biçimde sergiliyordu. Kendi de biraz çekingen bir insan olmalıydı. Büyükelçilik, milletvekilliği, CHP Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuş olan Memduh Şevket Bey, belki de tanınmamak için öykülerinde M.Ş.E. imzasını ya da başka takma adlar kullanırdı.

M.Ş.E.'nin, Ömer Seyfettin geleneğini sürdürdüğü öne sürülse de, açık ve akıcı Türkçesiyle, uygarlığa yönelik bildirisiyle, yansız toplumsal eleştirisiyle, yazınımızın özgün ve önemli kişilikleri arasında yer aldığına inanıyorum.

hayat öyküsü roman ve öyküleri siyasi hayati mşe fotoğrafları hakkinda yazilanlar webmaster